Hoeveel bijtelling moet ik betalen?

Wanneer je zakelijk een auto huurt en deze ook privé gebruikt – minimaal 500 km per jaar – dien je bijtelling te betalen. Dit is zowel het geval als je ondernemer bent als wanneer je via je werkgever een auto zakelijk least. De bijtelling is een fictief bedrag dat bij je fiscaal inkomen wordt opgeteld en waarover je belasting moet betalen. De leaseauto die ook privé gebruikt mag worden, wordt namelijk gezien als een vorm van loon in natura.

Hoe bepaal ik de hoogte van de bijtelling?

Om uit te zoeken hoeveel bijtelling je zult gaan betalen zijn drie zaken van belang: de cataloguswaarde van de leaseauto, de hoeveelheid CO2-uitstoot/het type brandstof en de hoogte van je jaarsalaris. De cataloguswaarde van de auto wordt namelijk als uitgangspunt genomen. In de meeste gevallen wordt hierover een bijtelling berekend van 22%, tenzij de auto (volledig) rijdt op elektriciteit of waterstof. Dan is het percentage 4%. Het getal dat hieruit voortvloeit wordt opgeteld bij uw fiscale jaarsalaris en afhankelijk van in welke belastingschijf je daarmee belandt, betaalt je hierover 36,65 tot 51,75% inkomstenbelasting.

Een rekenvoorbeeld

Om bovenstaande te illustreren geven we je hierbij een voorbeeld. Stel: je least via je werkgever een auto met een cataloguswaarde van 25.000 euro. Daar je werkgever duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is dit een elektrische auto. Het bijtellingspercentage van 4% is zodoende van toepassing. Het bedrag dat zodoende bij je jaarsalaris wordt opgeteld is 25.000 x 0,04 = €1.000. Op maandbasis komt dit neer op €83,33.

Je verdient op jaarbasis €35.000 bruto. Daarmee valt je in de derde belastingschrijf (€34.300 tot €68.507), wat gelijkstaat aan een belastingpercentage van 38,1%. Maandelijks betaalt je zodoende 83,33 x 0,381 = €31,75 aan fiscale bijtelling. Je kunt dit bedrag overigens verlagen, door met je werkgever een maandelijkse eigen bijdrage af te spreken. In sommige situaties kan dit voordelig zijn. Een eigen bijdrage kan ook gevraagd worden wanneer je een duurdere auto wilt leasen dan het maximale budget van je werkgever voorschrijft.

Kom je er niet uit bel ons op 06-57551906 of mail ons op info@peimanautoverhuur.nl

 

Terug naar veelgestelde vragen