Heb ik een groene kaart nodig in mijn huur of lease auto?

Het rijden van een leaseauto houdt in dat je alle zorgen uit handen genomen worden. Dat betekent onder meer dat de verzekering van de auto door de leasemaatschappij – Peiman Rental – wordt geregeld. Het houdt ook in dat de verzekering, evenals de auto, dus niet op je naam staat. Maar hoe zit het dan met de groene kaart? Moet je deze verplicht bij je hebben?

In Nederland is dit niet verplicht, maar in het buitenland soms wel. Daarnaast is het sowieso verstandig om de kaart standaard in de auto te hebben liggen. De groene kaart is namelijk in heel de EU geldig en is het bewijs dat de auto waarin je rijdt verzekerd is. Stel dat je in het buitenland bij een ongeval betrokken raakt en bij overhandiging van je rijbewijs aan de politie blijkt dat de auto niet op je naam staat, blijkt uit de groene kaart al gauw hoe de vork in de steel zit. Heb je deze niet bij je en is er bijvoorbeeld ook nog eens sprake van een taalbarrière, dan kan het een flinke opgave worden om uit te leggen hoe het zit met de leaseauto en de verzekering.

Buiten de EU vaak wél verplicht

In veel landen buiten de Europese Unie is de groene kaart wel verplicht en kan het u echt behoorlijke problemen opleveren wanneer je deze niet bij je hebt. Denk bijvoorbeeld aan landen als Marokko, Turkije en Tunesië: populaire vakantielanden onder Nederlanders. Heb je hier de kaart niet bij je en wordt hiernaar gevraagd? Dan bestaat de kans dat de plaatselijke autoriteiten de auto tijdelijk in beslag nemen, totdat ze hebben uitgezocht hoe het zit met de verzekering van de auto. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de meeste landen uit de voormalige Balkan.

Kom je er niet uit bel ons op 06-57551906 of mail ons op info@peimanrental.nl

 

Terug naar veelgestelde vragen